Konj s Kraljevega hriba

Konj je izvrsten razglednik.

Na Konju nam bo najprej padla v oči njegova severna stena, ki se prepadno in skoraj navpično spušča v dolino Kamniške Bele. Konj je izvrsten razglednik. Z njega se vidi večina najvišjih Kamniško-Savinjskih vrhov. Opisana pot na goro je nezahtevna in nas vodi preko planine Dol.

Zanimivosti 


Konj je izvrsten razglednik. Z njega se vidi večina najvišjih Kamniško-Savinjskih vrhov. Povsem blizu je Lučki Dedec ter sosednji vrhovi Velika Zelenica in Veliki vrh. Planjava in Brana sta kot na dlani, proti zahodu se lepo vidi Kalški greben, proti vzhodu Veliki Rogatec in Lepenatka. Proti jugu se odpira prostrana Velika planina ter Savska ravan s hribovji, ki jo obdajajo. 
Vseh vrhov, planot, planin, hribovij je preveč, da bi jih naštevali. 


Zahtevnost in oprema


Opisana pot na goro je nezahtevna in nas vodi preko planine Dol. Tura bi zato morala biti označena kot lahka, a ljubitelji slovenskih hribov se bomo na Konju težko uprli čaru krožnih poti in se bomo proti izhodišču z gore spustili preko Presedljaja. Ta severna smer je zelo zahtevna, strma, izpostavljena, a tudi dobro varovana. Zaradi nje je tura označena kot zelo zahtevna. Na pot se podamo le s popolno planinsko opremo.
Če se na izhodišče vračamo po opisani poti vzpona, torej preko planine Dol, je celotna pot nezahtevna. 


Če so nam zelo zahtevne gorske poti manj domače, se na Konja raje odpravimo po dolini Kamniške Bele preko Presedljaja, saj bo tako pot po severni smeri lažja in bolj varna. 


Ko smo enkrat na Konju, če imamo dovolj moči in volje in nas vreme ali tema ne preganjata, vsekakor naredimo še ovinek do sosednjega Rzenika, ki je od Konja oddaljen morda 15 minut lahke hoje. 

 


Višina in čas


Višina: 1803 m
Višina izhodišča: 540 m
Višinska razlika: 1263 m
Časi: Kraljev hrib – Konj: 3 ure 30 minut.


Kako do izhodišča? 


Zapeljemo se preko Kamnika, kjer se držimo smeri za Veliko planino in Kamniško Bistrico. V Stahovici na križišču zavijemo levo proti Kamniški Bistrici in Veliki planini, naravnost gre cesta proti Gornjemu Gradu. Te ceste se držimo nekaj kilometrov vse do velikega parkirišča na Kraljevem hribu. Nahaja se na desni strani ceste. Levo se nahaja avtokamp in spodnja postaja žičnice za Veliko planino.


Vzpon


Ob robu parkirišča, kjer smo parkirali, bomo opazili planinsko oznako za Dol (2 uri) in Veliko planino (3 ure 15 minut). Zavijemo na makadamsko cesto, ki vodi ob parkirišču v gozd v smeri planinskega smerokaza. Po dobri minuti hoje nas naslednji planinski smerokaz usmeri levo na pešpot, ki vodi v gozd. Ozka, a dobro nadelana pešpot nas višje vodi preko kolovoza. 


Kmalu pridemo na široko makadamsko cesto, kjer nadaljujemo levo, a že po dobri minuti hoje nas planinski smerokaz usmeri desno na gozdarski kolovoz, ki se hitro prelevi v pešpot. Pot se v dolgih okljukih pretežno zmerno strmo vzpenja v gozdnato pobočje. Višje gremo mimo visokih previsnih sten z več manjšimi spodmoli. Nad stenami nas pot vodi skozi krajšo grapo in nato naprej v okljukih v pobočje. 


Teren se kmalu ponovno zoža v ozko grapo s stenami na desni strani. Tu vzpon poteka v kratkih in precej strmih okljukih. Pot nato zavije levo iz grape in se položi. V nadaljevanju po krajšem bolj strmem vzponu pridemo na slab gozdarski kolovoz, kjer nadaljujemo levo. Že po nekaj 10 metrih hoje pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno. Po dobrih dveh minutah hoje pridemo na začetek planine Dol. 


Še naprej se držimo makadamske ceste, ki nas vodi skozi slikovito planino v dolini med pobočji Rzenika, Konja in Velike planine. Že proti koncu planine bomo na drevesu na levi strani opazili več planinskih smerokazov. Držimo se tistega, ki nas usmerja levo proti gori Konj (1 ure 15 minut), desno Velika planina (1 ura 15 minut). 


Prečkamo pašnik, za katerim se pričnemo dokaj hitro vzpenjati v strmo pobočje pretežno iglastega gozda. Pot je slabo markirana in nadelana, zato smo med hojo pozorni, da ne zaidemo in si po nepotrebnem ne podaljšujemo hoje. Višje, ko postane teren kamnit, postane pot bolj vidna, še vedno pa pogrešamo več markacij. 


Ko se pričnejo smreke in macesni mešati z ruševjem, hitro pridemo do planine Rzenik. Pot nas vodi mimo Mlakarjeve bajte in naprej preko planine skozi ruševje. V nadaljevanju gremo mimo razpotja za Rzenik levo, kjer nadaljujemo naravnost. Pešpot nas skozi ruševje pripelje na vrh Konja, ki ni več daleč.

 
Sestop


Nadaljujemo naprej preko vrha Konja. Že takoj se kratko spustimo po lesenih stopnicah, nato pa se povzpnemo na vrh ozkega grebena, oziroma predvrh Konja, kjer je pot varovana z jeklenico. Sledi navpičen spust, ki je dobro varovan z jeklenico, tudi oprijema je dovolj. Sledi manj strm, a še vedno izpostavljen spust, varovan z jeklenico. 


Nato gremo po vrhu ozkega, prav tako z jeklenico varovanega grebena. Sledi mu tretji najtežji navpičen spust, ki je varovan z jeklenico in klini. Pot je zelo izpostavljena, a dobro varovana. Potem se kratko vzpnemo ob steni, prav tako varovani z jeklenico. 


Pot nas vodi vrh ozkega in z obeh strani prepadnega grebena, ki se spušča proti Presedljaju. Sledi manj strm, a še vedno zelo zahteven predel, kjer si večinoma pomagamo z rokami. 


Posamezni predeli poti so na tem odseku varovani z jeklenico ali klini. Sledi prečenje strmih, z ruševjem poraslih pobočij. Tu je spust zmeren, pot pa lahka. Hitro pridemo do predela, kjer postane spust spet zahteven, pot pa gruščnata. Paziti se moramo zdrsa. 


Spustimo se v grapo pod visoko skalo, kjer prečkamo majhno melišče, za katerim sledi še nekaj minut lahkega spusta do sedla Presedljaj, ki ga že vidimo pred sabo. Tudi ta predel je gruščnat, a lahek. Markacije so slabo vidne, jeklenice nad meliščem pa potrgane. 


Na Presedljaju zavijemo levo proti Kamniški Bistrici (2 ure 15 minut), desno Korošica (2 uri). Ozka, a dobro nadelana pešpot se sorazmerno hitro spušča skozi gosto podrastje grmičevja, ruševja in nizkega mešanega drevja. Nižje, v pretežno listnatem gozdu se pešpot razširi, spust pa je še vedno hiter. 

V nadaljevanju dvakrat prečkamo hudourniško strugo. Poti se držimo kar nekaj časa vse do makadamske ceste, kjer se nahaja razpotje za slap Orglice desno. Tu nadaljujemo levo. Te poti se sedaj držimo vso do asfaltirane ceste, ki gre do Kamniške Bistrice. Nekaj minut pred cesto prečkamo širok potok. Na cesti zavijemo levo in približno po 2 kilometrih hoje pridemo do izhodišča. 

 

Povezava do GPS sledi:  GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.