Korada iz vasi Plave

Vrh je izvrsten razglednik.

Korada je povezana z bogatim staroverskim izročilom desnega brega Soče. Vrh je izvrsten razglednik. Pred nami se odprejo Porezen, Spodnje Bohinjske gore, Krn, Kanin in proti zahodu Karnijske Alpe in Dolomiti. Proti vzhodu se nad soško sotesko tik pred Novo Gorico dvigajo Sabotin, Sveta gora in Škabrijel. Spregledali ne bomo niti Banjšic in Trnovskega gozda z Golaki. Na Koradi se nahaja državna geodetska točka 0. reda, na zahodnem robu travnatih pobočij pa Zavetišče na Koradi.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, ki pa ima sorazmerno dolg vzpon, a je za obisk primerna v vseh letnih časih. Potrebujemo običajno pohodniško opremo.

 

Višina in čas

Višina: 812 m

Višina izhodišča: 128 m

Višinska razlika: 689 m

Časi: Izhodišče vas Plave – Korada: 2 ure 30 minut.

 

Kako do izhodišča? 

Zapeljemo se v Novo Gorico in nadaljujemo proti Tolminu. Po nekaj kilometrih vožnje zavijemo levo proti vasi Plave. Prečkamo Sočo in na prvem križišču zavijemo desno in nato še na ovinku takoj levo, oziroma gremo naravnost, na ozko cesto. Sledimo ji do cerkve nad vasjo, kjer parkiramo.

 

Vzpon: 

S hojo pričnemo po cesti, ki se vzpenja ob desni strani cerkve. Pri domačiji tik nad cerkvijo se asfaltirana cesta prelevi v kolovoz. Vodi nas skozi gozd in se zmerno vzpenja. Držimo se ga kar nekaj časa in ko se višje, po približno 45 minutah hoje zoža v pešpot, pridemo do razpotja s planinskimi tablami, kjer se držimo desno.

 

 

 

Hodimo po široki in dobro vzdrževani gozdni cesti. Držimo se je do naslednjega razpotja na ovinku. Tu zavijemo levo na ozko pešpot. Sprva gremo preko terena, poraščenega z nizkim grmičevjem (april, 2018), nato pa ponovno pridemo v gozd. Večinoma se zmerno vzpenjamo, pot pa nas pripelje do klopi in vodnega zajetja s pipo, kjer si lahko natočimo vodo. Gremo naprej po makadamski cesti. Po morda 100 metrih hoje pridemo do zaselka Vrtače, kjer zavijemo levo med prvo in drugo hišo. Ozka pešpot nas vodi v gozd. Višje se vzpenjamo preko travnatih pobočij, pot pa se razširi v kolovoz, ki nas pripelje do asfaltirane ceste. Tu nadaljujemo desno, a že po približno 30 metrih hoje zavijemo levo na ozko pešpot. V nekaj minutah se povzpnemo do naslednjega razpotja na razglednem travnatem slemenu. S hojo nadaljujemo levo po makadamski cesti. Po približno 50 metrih nas markacija usmeri na pešpot, ki vodi zmerno v breg. V nekaj minutah se povzpnemo do cerkevice svete Gendrce. Držimo se kolovoza, ki vodi od cerkve naravnost preko razglednih in širokih travnatih pobočij Korade. Do vrha, ki ga vidimo pred sabo, imamo še dobri dve minuti hoje.

 

Spust: 

Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Primorska