Stare gore nad Podsredo

Otroke bo navdušila slikovita in razgledna pot mimo številnih kapelic križevega pota.

K cerkvi Žalostne Matere božje ali na Stare gore nad Podsredo, kot so ljudsko poimenovane, nas pripelje križev pot. Na prostranem travnatem vrhu nas pričakata dve kapeli in velika osrednja cerkev. Vsa ta svetišča nam dajo slutiti, da je to silno star kraj, kjer so častili božanstva že v časih, ko so tod okoli lomastili Ajdi in je Žličar pasel ovce na strmih pobočjih Vetrnika. Da je nekaj stare vere še ostalo, nam potrdi prijazni domačin, ki nam pokaže, kje pri zgornji kapeli Svete Ane tečejo pozitivne zemeljske energije.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta. Otroke bo navdušila slikovita in razgledna pot mimo številnih kapelic križevega pota.

 

Višina in čas

Višina: 386 m

Višina izhodišča: 241 m

Višinska razlika: 145 m

Časi: Krožna pot nam bo vzela približno eno uro hoje.

 

Kako do izhodišča?

Pripeljemo se do Bistrice ob Sotli, kjer nadaljujemo proti Podsredi. Na križišču pred Podsredo nadaljujemo naprej po proti Kozjemu. Čez približno 200 metrov parkiramo na parkirišču poleg gasilskega doma na desni strani ceste. 

 

Foto: Miro Kregar

 

 

Vzpon:

Gremo mimo gasilskega doma in za njim po asfaltni cesti levo navzgor proti naselju Gradišče. Iz ceste zavijemo na križev pot, ki nas pripelje na rob Starih gor. Mimo velike osrednje cerkve Žalostne Matere božje se sprehodimo do višje ležeče in večje kapele Svete Ane ter za njo do konca prostranega travnatega vrha. 

 

Spust:

Vrnemo se do 14. postaje križevega pota, oziroma stare kapele svetega Mohorja in Fortunata. Ob njenem desnem robu zavijemo desno navzdol na gozdno pešpot. Te poti se držimo vse do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Pot nas pripelje do regionalne ceste po kateri smo se pripeljali. Tu ponovno zavijemo levo proti izhodišču, ki ga že vidimo pred sabo.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Dolenjska