Mirna gora

Pri Domu na Mirni gori je manjše otroško igrišče in učne table.

Pred mnogimi leti na Mirni gori ni bilo takšnega miru, kot je danes. V globoki jami pod vrhom je prebival hudoben zmaj, ki je delal ljudem strahovito škodo. Bruhal je točo, neurja in uničeval pridelek že tako revnega belokranjskega kmeta. Pomagale niso niti daritve in procesije. Nato pa so se kmetje odločili, da bodo nad breznom postavili cerkev, posvečeno svetemu Frančišku Ksaveriju. To jim je uspelo šele po hudem boju s sedemglavim lintvernom. Zavetnik pred vetrom in neurji je za vedno premagal zlobno pošast.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 3 do 4 let. Pri Domu na Mirni gori je manjše otroško igrišče in učne table. Povzpnemo se lahko na razgledni stolp, kjer se odpre širok razgled na Belo krajino in gozdove Kočevskega Roga in Poljanske gore.  

 

Višina in čas

Višina: 1048 m

Višina izhodišča: 750 m

Višinska razlika: 298 m

Časi: Izhodišče - Mirna gora 45 minut.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo sem po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ivančno Gorico, kjer nadaljujemo proti Muljavi in Žužemberku. Po regionalni cesti se peljemo do kraja Soteska in naprej proti Semiču in Črnomlju. V vasi Vrčice tik pred cerkvijo zavijemo desno proti Planini in Mirni gori. Kmalu pridemo na makadamsko cesto, kjer sledimo oznakam, ki nas pripeljejo do vasi Planina. Parkiramo na urejenem parkirišču poleg učnih in pohodniških tabel. 

 

Foto: Miro Kregar

 

 

Vzpon:

Iz izhodišča gremo po poti med dekorativnim kozolčkom z lesenim zemljevidom in NOB spomenikom. Hitro pridemo do korita za vodo, kjer pot zavije desno v gozd. Sledimo oznakam gozdne učne poti, ki je ves čas dobro nadelana, široka in označena tudi s planinskimi markacijami.

 

Po dobrih 30 minutah zmernega vzpona pridemo do Doma na Mirni gori. Gremo do cerkve za domom in ponovno zavijemo v gozd. V nekaj minutah pridemo do oddajnikov, ki jih obdaja gosta podrast. Še naprej sledimo naši dobro označeni poti. Za oddajniki se gozd ponovno odpre in pred sabo že lahko vidimo neizrazit vrh Mirne gore z velikim možicem, ki ga dosežemo v nekaj minutah.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planinski dom, Dolenjska