Kamni grič

Na vrhu je koča z vetrolovom, ki nam je na voljo tudi, ko je koča zaprta.

Med potjo na Kamni grič se lahko v izobilju naužijemo odmaknjenih gozdov visoke in pogosto težko prehodne Velike gore. Čeprav tu bivajo medvedi, rjavega kosmatinca najbrž ne bomo srečali. Na daleč se nam bo izognil, ko bomo hrupno in nerodno hlačali proti Kamnemu griču.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Pot je primerna za otroke stare od 2 - 3 let. Na vrhu je koča z vetrolovom, ki nam je na voljo tudi, ko je koča zaprta.  

 

Višina in čas

Višina: 1016 m

Višina izhodišča: 890 m

Višinska razlika: 126 m

Časi: Izhodišče pri Domu na Travni gori  - Kamni grič 1 ura.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje. V vasi Žlebič pred Ribnico zavijemo desno proti Novi Štifti in Sodražici. Peljemo se do vasi Lipovščica, kjer zavijemo levo proti Novi Štifti. V Novi Štifti nadaljujemo desno proti Travni gori. Vozimo se po gozdni makadamski cesti in sledimo oznakam za Travno goro, oziroma za Dom na Travni gori. Parkiramo na parkirišču za Domom na Travni gori.

 

 

Vzpon:

S hojo pričnemo naprej po parkirišču do kolovozne poti, ki nas vodi v gozd. Hodimo naravnost vse do široke gozdne makadamske ceste, ki jo prečkamo in nadaljujemo po lesenih stopnicah naprej v gozd. Sedaj hodimo po neoznačeni bližnjici, ki je dovolj dobro nadelana, da ji brez težav sledimo. Višje se priključi markirani in tudi širši pešpoti na Kamni grič.

 

Tu se vzpenjamo precej hitro, a strmina že po nekaj minutah popusti. Ko pridemo do velikega križišča gozdnih cest, nas oznaka za kočo usmeri desno na ožjo gozdno makadamsko cesto. Kmalu pridemo do naslednjega večjega križišča gozdnih cest, kjer nas oznake tokrat usmerijo levo na gozdno cesto. Pot je sedaj bolj odprta in nas vodi mimo številnih jas. Te ceste se držimo vse do neizrazitega sedla s številnimi pohodniškimi smerokazi. S hojo nadaljujemo desno po kolovozu, ki nas v nekaj minutah pripelje na cilj.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planinski dom, Dolenjska