Planina Preval po Bornovi poti

Na cilju se lahko okrepčate v planinski koči.

Bornova pot na pašno planino Preval je razgibana, razgledna in ponekod izpostavljena. Pot se večinoma udobno vzpenja, le proti koncu že tik pod planino je hoja nekoliko bolj strma, a tam smo že skoraj na cilju. Posebna poslastica za najmlajše je 100 metrov dolg rov z oknom na sredini, v katerem se bomo v poletni vročini prijetno ohladili.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko neoznačeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 5 let. Na cilju se lahko okrepčamo v planinski koči.

 

Višina in čas

Višina: 1311 m

Višina izhodišča: 1058 m

Višinska razlika: 253 m

Časi: Izhodišče - Planina Preval 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Tržič in nadaljujemo proti Ljubelju vse do istoimenskega mejnega prehoda z Avstrijo. Tik pred prehodom zavijemo levo proti parkirišču, prečkamo most in zavijemo levo na veliko parkirišče pod hotelom. Tako pridemo bližje izhodišču.

 

Foto: Miro Kregar

 

 

Vzpon:

Gremo do konca parkirišča, kjer nas lesena tabla za planino Preval usmeri na gozdno pešpot. Hitro pridemo do melišča, se kratko povzpnemo po njemu in nadaljujemo naprej v gozd. Ko po nekaj minutah hoje pot zavije desno, postane teren bolj odprt in kmalu pridemo do navpičnega vzhodnega ostenja Begunjščice. Tu je sicer položna pot občasno bolj izpostavljena.

 

Pred vhodom v 100 metrski rov se moramo zaradi odloženega drobirja bližnjega melišča skloniti. Tudi sicer je dobro, da ves čas hoje skozi rov pazimo na glavo. Povsem zravnano lahko hodijo otroci. V skoraj navpične stene vkopani useki, občasno varovani z jeklenicami, se nadaljujejo tudi za rovom. Tudi tu je pot široka in udobno položna. Ko prečimo široko melišče Begunjskega plaza, ponovno pridemo v gozd. Pričnemo se zložno vzpenjati in ko postane sčasoma vzpon hitrejši, nismo več daleč od planine Preval.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planinska koča, Gorenjska