Golte

Pot vodi mimo treh planinskih koč.

Golte so planinski raj za vse, ki radi dihamo gorski zrak. Povsem na vrh se lahko popeljemo s sedežnico, zato je pot primerna tudi za tiste, ki se neradi preveč zadihajo. Morda pa jim ob pogledu na lepoto sosednjih vrhov zmanjka sape in jih zamika, da si naslednjič nadenejo pohodniške čevlje in se odpravijo peš.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Ob pomoči staršev jo bodo zmogli tudi mlajši. Otrokom se lahko izlet popestri z gondolo ali sedežnico. 


Spusti »downhill« kolesarjev, katerih progo na začetku izleta večkrat prečkamo, so zelo atraktivni, zanimivi pa so tudi ogled vhoda v jamo Ledenico in cvetoči pašniki s kravami in konji. Pot vodi mimo treh planinskih koč.

 

Višina in čas

Višina: 1571 m

Višina izhodišča: 1356 m

Višinska razlika: 215 m

Časi: Pot do koče Stari stani 1 ura 15 minut.

 

Kako do izhodišča? 

Avtocesto zapustimo na izvozu Šentrupert, Gornji grad, Mozirje. V Mozirju na drugem krožnem križišču zavijemo proti Šmihelu in Goltem. Čez približno 2 kilometra prispemo do križišča, kjer zavijemo desno proti Goltem (če se na Golte povzpnemo z gondolo, zavijemo tu levo proti gondolski postaji) in se preko Šmihela po ovinkasti cesti povzpnemo vse do hotela na Golteh, parkiramo lahko tudi na parkirišču pri Alpskem vrtu. 

 

 

 

Vzpon: 

Z izhodišča gremo mimo zgornje postaje gondole. Za hotelom Golte zavijemo na široko kolovozno pot/cesto, ki nas vodi po smučišču. Sledimo oznakam Pot po Golteh, ki nas pripeljejo na vrh smučarske proge, in naprej do koče Trije ploti. Pred tem izpustimo ovinek do vrha Medvedjak. Za kočo nadaljujemo z vzponom na zaobljen travnat vrh nad akumulacijskim jezerom. Na koncu slemena gremo mimo klopi do roba gozda, kjer pot zavije na travnato pobočje. Preko široke smučarske proge se spustimo do koče Stari stani, pred katero zavijemo ostro desno nazaj. 


Hodimo pod sedežnico, a hitro zavijemo na gozdno pešpot, ki nas pripelje do širokega pašnika. Prečimo ga do sredine, kjer nas pod električnim daljnovodom tabla usmeri v pobočje. Pridemo do gozdne jase, ki jo prečkamo. Oznake na poti nas hitro usmerijo na gozdno pešpot. Sledimo jim do Jezerc in nato naprej v pobočje. Izmenično hodimo preko močno zaraščenih planin. 


Pešpot se počasi obrne navzdol, preide v slab kolovoz in nas pripelje do makadamske ceste. Takoj za prvim ovinkom nas tabla usmeri navzdol na stezo. Mimo lesene hiške se spustimo v ozko pašno dolino, kjer se pot obrne nazaj in nas pripelje na manjšo jaso. Mimo mlake gremo naprej v gozd in se pričnemo spuščati po slabšem kolovozu. Naše poti se držimo vse do Mozirske planine z leseno kapelo. Od tu gremo do makadamske ceste, ki nas desno pripelje na izhodišče.


Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planinska koča, jezero, Gorenjska