Špilnik

Na Špilnik po lepe razglede.

Špilnik je manj znan vrh, ki ga pohodniki obiščemo predvsem na poti s Planinske gore proti cerkvici svetega Lovrenca nad Studenim. Pot do Špilnika nas vodi preko razglednega Lipovca in preko širokih in prav tako razglednih pašnih travnikov na južnih pobočjih Hrušice visoko nad Postojnsko kotlino. Sam vrh je razgleden zlasti proti severu, kjer se nam preko gozdov Hrušice ter Idrijskega in Škofjeloškega hribovja kažejo Julijske Alpe v vseh svoji širini.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet na Špilnik je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta. Vzpon na Lipovec je strm, a zelo kratek. Na tem delu poti otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem. Enako velja za spust z Lipovca. Velik del poti hodimo preko mehkih in razglednih travnikov južnih pobočjih Hrušice. Povratek je položen in hoja zelo udobna.

 

Višina in čas

Višina: 1018 m

Višina izhodišča: 833 m

Višinska razlika: 185 m

Časi: Izhodišče – Špilnik: 45 minut. Krožen povratek Špilnik – izhodišče: 40 minut.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po avtocesti Ljubljana – Koper. Zapustimo jo na izvozu za Unec, Cerknico in Planino. Zavijemo proti Postojni in Planini. Pri Planini se zapeljemo skozi naselje. Pozorni smo na križišče s tablo za Strmco in Predjamski grad, kjer zavijemo desno. Te ceste se držimo vse do vasice Lohača, kjer ponovno zavijemo desno proti Planinski gori. Makadamska cesta nas pripelje do razglednega prevala, kjer se nahaja večje križišče s planinskimi smerokazi. Tu parkiramo.

 

Vzpon:

Z mesta, kjer smo parkirali, gremo po kolovozu levo mimo kovinskega križa. Že po kakšni minuti hoje zavijemo desno na slabo viden kolovoz. Po travnatem pobočju se vzpnemo na zaobljeni Lipovec. Nato gremo naprej v smeri table za Svetega Lovrenca. Spustimo se do travnatega sedla, kjer sledimo slabše vidnemu kolovozu.

 

 

 

Ta se kmalu obrne levo in postane bolje viden. Vodi nas mimo samotnega grmovja, kjer smo pozorni na markacijo desno nad nami. Sledimo ji v bukov gozd. Dobro označena pešpot nas pripelje na gozdnat greben, ki se ga držimo vse do vrha Špilnika.

 

Povratek:

Po isti poti se vrnemo na kolovoz, kjer smo zavili v gozd proti predvrhu Špilnika. Na kolovozu zavijemo desno. Kmalu se pričnemo spuščati, nato pa se kolovoz v širokem levem ovinku obrne nazaj. Položen in občasno zelo razgleden kolovoz nas vodi vzporedno pod potjo, kjer smo šli proti Špilniku. Držimo se ga vse do izhodišča.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Notranjska