Mrežce

Vrh Mrežce je primeren za tiste, ki se želijo postopoma spoznati z visokogorjem.

Mrežce so razgleden vrh visoko nad dolino Krme, iz katere vodi strma in zahtevna pot. Povsem drugače je na drugi strani grebena. Pod nami valovi morje temnih pokljuških gozdov, katerih položna pobočja segajo skoraj povsem do vrha gore. Pot nas vodi preko planine Lipance in mimo Blejske koče in tudi zato so Mrežce priljubljen cilj številnih družin z otroki. Viševnik in Draška vrhova, Triglav, Rjavina in strme stene nad dolino Krmo so tu kot na dlani.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 4 do 5 let. Vzpon na vrh je občasno nekoliko hitrejši, zato se po potrebi večkrat ustavimo. Pod vrhom je manjša in razgledna planina, dovolj oddaljena od prepadnega roba nad dolino Krmo.

 

Višina in čas

Višina: 1965 m

Višina izhodišča: 1431 m

Višinska razlika: 534 m

Časi: Izhodišče – Mrežce po direktni poti: 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Peljemo se do Bleda, kjer sledimo oznakam za Gorje in Pokljuko. Glavni cesti sledimo do planine Mrzli studenec, kjer zavijemo desno na makadamsko cesto v smeri table Lipanca, Blejska koča, Medvedova konta. Cesti sledimo mimo planine Kranjska dolina vse do prvega križišča, kjer zavijemo desno proti Blejski koči, Lipanci in Medvedovi konti (4 km).

 

Naravnost je planina Zajavornik. Vozimo se do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri Blejska koča, Lipanca (2 km). Cesti sledimo mimo Medvedove konte vse do zapornice, pred katero je parkirišče in naše izhodišče.

 

Vzpon:

S parkirišča se napotimo mimo zapornic naprej po široki pešpoti, ki se zmerno vzpenja skozi iglast pokljuški gozd. Poti se držimo vse do planine Lipance in Blejske koče. Pred kočo pri tabli z več smerokazi se držimo smeri za Mrežce. Kmalu pridemo do označenega razpotja: naravnost Viševnik, desno Mrežce. Pot se prične skozi mešan gozd vzpenjati nekoliko hitreje, a ne prestrmo.

 

 

 

Višje ponovno sledimo oznakam za Mrežce in Lipanski vrh. Še vedno deloma strma pot nas pripelje na razgleden greben, kjer se obrne desno. Med ruševjem in preko travnatih zaplat nas pripelje do manjše planine že povsem pod vrhom Mrežc. Med zložnim vzponom jo prečkamo in po nekaj minutah hoje pridemo na cilj.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planinska koča, planina, Gorenjska