Socerb

Obiščemo lahko tudi Sveto jamo, v kateri je po legendi bival sveti Socerb.

Grad Socerb se nahaja na visokem skalnem robu, kjer Kras prehaja v valovito Šavrinsko gričevje. Njegova zgodovina je dolga in silno burna, saj je bil zaradi strateške lege nenehno prizorišče spopadov. V srednjem veku in tudi kasneje je bil pomemben člen obrambne linije, katere del sta bila tudi, zaradi svoje izjemne lege, nič manj znameniti grad Črni Kal in še ohranjeni obrambni stolp v Podpeči. Blizu se nahaja Sveta jama, v kateri je po legendi prebival sveti Socerb. Grad je danes odličen izletniški in pohodniški cilj, saj se z njega odpre izvrsten razgled na Trst, Tržaški zaliv in Koprska brda.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 4 do 5 let. S hojo pričnemo v Ospu, ki je že sam po sebi vreden obiska. Otrokom izlet popestrimo z zgodbami iz dolge in burne zgodovine gradu. Obiščemo lahko tudi Sveto jamo, v kateri je po legendi bival sveti Socerb. Nahaja se nedaleč stran. Na izlet se ne odpravimo v poletni vročini.

 

Višina in čas

Višina: 389 m

Višina izhodišča: 33 m

Višinska razlika: 356 m

Časi: Izhodišče v Ospu - Socerb 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Po avtocesti Ljubljana – Koper se vozimo do izvoza za Črni Kal, kjer avtocesto zapustimo. Na prvem križišču zavijemo levo proti Ospu in nadaljujemo proti Ospu in Črnemu Kalu. Preden se začnejo ovinki pred Črnim Kalom, zavijemo levo proti vasi Osp. V vasi se zapeljemo preko mosta in zavijemo levo proti kampu, kjer poiščemo primerno mesto za parkiranje. Parkirišče ob kampu je namenjeno obiskovalcem kampa.

 

 

 

Vzpon:

V središču Ospa gremo proti gasilskemu domu in se nato povzpnemo do vaške cerkve. Tu zavijemo ostro desno nazaj in takoj za prvo hišo levo na kolovoz, ki je markiran z redkimi markacijami. Skozi gozd se vzpnemo do označenega razpotja, kjer zavijemo proti Kastelcu. Višje postane rastje redkejše in pot razgledna, pripelje pa nas na obsežen s kamni posut travnik.

 

Hodimo direktno proti vasi Kastelec in ko pridemo do prvega grmičevja, stopimo na kolovoz. Držimo se ga vse do lokalne asfaltirane ceste. Gremo proti cerkvici v Kastelcu in za njo zavijemo levo na cesto, ki med zmernim vzponom kmalu preide v kolovoz. Za vodno postajo se pot položi, vodi pa nas mimo razglednih travnikov. Višje prečkamo asfaltirano cesto in še pred prvo hišo zavijemo desno na pešpot. Pot nas ponovno pripelje do asfaltirane ceste v bližini več pohodniških smerokazov. V dobri minuti pridemo na široko parkirišče pred gradom Socerb.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

grad, jama, Primorska