Piramida, Mestni vrh in Kalvarija

Izhodišče izleta je v Mestnem parku, ki je že sam po sebi vreden samostojnega obiska.

Piramida, Mestni vrh in Kalvarija so griči, ki iz severne strani obrobljajo mesto Maribor. Izhodišče izleta je v Mestnem parku, ki je že sam po sebi vreden samostojnega obiska, saj upravičeno velja za enega najlepših mestnih parkov pri nas. Od treh vzpetin je najbolj obiskana Piramida, za vse pa so značilni vinogradi na njihovih južnih pobočjih. Zlasti Piramida je edinstven preplet mestnega parka, vinogradov ter hiš. Slednje ne morejo skriti želje po višjih vinogradnih in razglednih pobočjih, a jim izvrsten preplet ter sožitje urbanega, kmetijskega in naravnega tega ne omogoča.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujte običajno pohodniško opremo. Celotna pot je primerna za otroke stare od 3 do 4 leta. Če se odločimo za sprehod le na enega izmed treh vrhov, ga bodo zmogli tudi otroci stari od 2 do 3 leta. Piramida in Kalvarija sta razgledni, medtem ko ima Mestni vrh predvsem povezovalna vlogo med prej omenjenima vrhovoma. Zlasti krožna pot na Kalvarijo je primerna za najmlajše otroke.

 

Višina in čas

Višina: 386 m

Višina izhodišča: 278 m

Višinska razlika: 108 m

Časi: Krožna pot izhodišče – Piramida – Mestni vrh – Kalvarija: 1 ura 45 minut.

 

Kako do izhodišča?

Zapeljemo se skozi središče Maribora naravnost naprej po Prešernovi ulici do križišča, kjer zavijemo na Tomšičevo ulico. V naslednjem križišču zavijemo rahlo desno na Ribniško ulico, po kateri se zapeljemo do manjšega parkirišča pri Gostilni pri treh ribnikih, na Ribniški 9.

 

Vzpon:

S parkirišča gremo po parku navzdol. Za drugo hišo prečkamo Ribniško cesto in se po pločniku sprehodimo navzgor do približno 50 m oddaljenega razcepa. Zavijemo desno na ozko cesto in se sprehodimo mimo informacijske table. Stopimo na široko in razgledno sprehajalno pot, ki nas vodi med vinogradi in nad hišami ob vznožju Piramide. Višje pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno. Po dobri minut pridemo do kapele na Piramidi.

 

Po isti poti se vrnemo do razpotja, kjer se držimo naravnost. Položna pot vrh slemena je opremljena z učnimi tablami in s posameznimi klopmi. Poti se držimo do smerokaza učne poti, ki nas usmeri levo navzdol. Spustimo se do ribnika. Držimo se levo, na asfaltirani cesti pa naravnost. Skozi park se sprehodimo do večjega ribnika. Držimo se poti, ki nas vodi desno nad ribnikom. Pozorni smo na razpotje blizu klopi, kjer zavijemo desno navzgor. Pot nas pripelje do obsežnih vinogradov na Mestnem vrhu. Nadaljujemo ob ograji navzdol. Držimo se je vse do ozke asfaltirane ceste. Tu zavijemo levo in se ob ograji spustimo do ceste ob mestnem parku.

 

 

 

Prečkamo cesto in po pločniku stopimo navzgor do prvega razpotja, kjer stopimo na široko pešpot. Za kapelico se držimo desno. Hitro pridemo do cerkvice posvečene sveti Barbari in Rozaliji vrh Kalvarije. Gremo mimo cerkvice in se spustimo do razpotja. Položna in razgledna pešpot nas nad vinogradi pripelje do razgledišča z več informacijskimi tablami. Od tu se spustimo do ceste, po kateri se sprehodimo do mestnega parka. Prečkamo cesto in nadaljujemo naravnost skozi park. Ko pridemo do široke promenade, nadaljujemo levo navzgor vse do izhodišča.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Štajerska in Prekmurje