Kapelski vrh po Atilovi poti

Pot, ki s tablami zelo zanimivo opisuje življenje Hunov in Atile.

Po legendi se je na Kapelskem vrhu po vračanju z enega od bojnih pohodov ustavil Atila in iz gradu v odmaknjeni dolini pregnal dotedanjega graščaka Kocjana. V bližini si je postavil zakladnico s trojnim obzidjem in termalno kopališče. Tu je nato Atila vladal do svoje smrti. Tako pravi ljudski spomin.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujte običajno pohodniško opremo. Pot je zaradi svoje dolžine primerna za otroke stare od 3 do 4 leta. Je izrazito nezahtevna in jo bodo velik del prehodili tudi mlajši. Pot je opremljena s tablami, ki zelo zanimivo in v prvi osebi opisujejo življenje Hunov in Atile. Z njimi bomo otrokom zlahka razburkali domišljijo in vzbudili zanimanje za starodavno zgodovino krajev, skozi katere hodimo.

 

Višina in čas

Višina: 312 m

Višina izhodišča: 208 m

Višinska razlika: 104 m

Časi: Izhodišče - Atilov grad: 1 ura.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Svetega Jurija ob Ščavnici. Nato nadaljujemo proti Radencem. Cesta nas pripelje na Kapelski vrh, kjer nadaljujemo levo. Vozimo se skozi naselje Paričjak. Ko tabla označi konec naselja Paričjak nekaj 100 metrov naprej, zavijemo levo na prvo cesto. Po slabih dvesto metrih naprej pridemo do velikega pokopališča z visokim križem. Tu parkiramo.

 

Vzpon:

S hojo pričnemo proti slepi cesti, kamor nas tudi usmeri smerokaz Atilove poti. Po krajši hoji skozi gozd gremo mimo dveh hiš, nato pa nas smerokaz usmeri v gozd na široko pešpot. Višje se pot vzpenja nekoliko strmeje, a že po nekaj minutah pridemo na lokalno cesto, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta nas vodi skozi naselje Paričjak in zatem skozi naselje Kapelski vrh. Hodimo proti veliki cerkvi svete Marije Magdalene, ki jo vidimo naravnost pred sabo. Na križišču pod cerkvijo stopimo na ozko asfaltirano pešpot, ki nas med vinogradi pripelje do cerkve na razglednem vrhu Kapela.

 

 


Pri cerkvi zavijemo levo navzdol na makadamsko cesto, po kateri se spustimo do ozke asfaltirane ceste. Tu nadaljujemo desno navzdol. Ceste se držimo naravnost do makadama, kjer se ponovno držimo naravnost. Spustimo se v široko dolino. Na dnu doline na ovinku opazimo smerokaz Atilove poti, ki nas usmerja preko travnika do roba gozdička, kjer se nahaja velika tabla, ki označuje Atilov grad. Do njega se povzpnemo naprej po kolovozu. Po približno 20 metrih zavijemo v pobočje in se povzpnemo na ostanke srednjeveškega gradu, v katerem je po legendi prebival Atila.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Štajerska in Prekmurje