Mala planina na Veliki planini

Naš cilj se nahaja na razglednem pomolu vrh prepadne stene.

Mala planina je eden izmed predelov, ki sestavljajo Veliko planino, našo največjo gorsko pašno planino. Če se povzpnemo na zaobljeno travnato vzpetino za Domžalskim domom, se bo pred nami odprl osupljiv pogled na vzhodni del glavnega grebena Kamniško-Savinjskih Alp.

Zahtevnost in oprema

To je lahka označena pot. Izlet do Domžalskega doma na Mali planini je primeren tudi za otroke stare od 2 do 3 leta, saj večinoma hodimo po zložni in razgledni makadamski cesti. Zaradi dolžine poti jim po potrebi pomagamo z nošenjem. 

 

Višina in čas

Višina: 1534 m

Višina izhodišča: 1400 m

Višinska razlika: 134 m

Časi: Izhodišče - Domžalski dom na Mali planini: 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča

Zapeljemo se v Kamnik in z vožnjo nadaljujemo proti Gornjemu Gradu. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. Na prelazu Kranjski Rak zavijemo levo na široko makadamsko cesto. Držimo se je vse do razpotja na Rakovih ravneh, kjer zavijemo desno. Zapeljemo se do velikega parkirišča Za ušivcem in parkiramo.

 

Vzpon: 

Stopimo na neoznačeno stezo na začetku parkirišča poleg lesenih smerokazov, ki nas vodi v gozd. V nekaj minutah se povzpnemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Te ceste se držimo kar nekaj časa. Vodi nas mimo prvih lesenih smerokazov, kjer nadaljujemo naravnost. Pot postane razgledna proti vzhodu, najbolj pa izstopajo sosednji Veliki Rogatec, Lepenatka in Kašna planina.

 

 

 

Gremo naravnost mimo Stolniškega stana ter nato mimo Gojniškega stana, kjer na razpotju nadaljujemo desno v smeri Domžalskega doma in Male planine. Nato pridemo do razpotja na Malem stanu, kjer ponovno nadaljujemo desno. Po krajšem vzponu nas pot vodi mimo Jaršega doma. Hitro zatem se makadamska cesta položi in kmalu pred sabo zagledamo Domžalski dom na Mali planini, do katerega imamo le še dobri dve minuti hoje.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planina, Gorenjska