Sveti Socerb iz Podrage

Podajte se do jame in utrdbe Svetega Socerba na Kraškem robu.

Socerb, svetnik, ki poleg svetega Hieronima prav tako velja za našega domačega svetnika, se je rodil v Trstu in del življenja preživel v jami blizu istoimenskega gradu Socerb. Ta je bil nekoč pomembna mejna utrdba na visokem Kraškem robu nedaleč stran od Črnega Kala. Danes je svetnikovo ime sinonim ravno za omenjeni grad, a se po njem imenuje tudi cerkvica v Vipavskih brdih.

Zgodovina in zanimivosti

Pot do cerkvice nas vodi večinoma skozi gozd, ob njej pa se odpre razgled na del Vipavske doline, južna pobočja Nanoške planote, Čavna in na visoki rob Trnovskega gozda. Cerkvica je izvrsten pohodniški cilj, ki je po krivem v senci bolj znanega soimenjaka s Kraškega roba.

 

Izletu daje poseben čar tudi vasica Podraga, ki je naše izhodišče. Zlasti med krožnim povratkom se bomo sprehodili skozi njeno še ohranjeno staro vaško jedro. Skupaj z okoliškimi vinogradi, ki so najlepši spomladi, ko trte brstijo je še neizbrušen turistični dragulj. Tako kot cerkvica zgoraj na hribu.

 

Zahtevnost in oprema

Krožna pot do cerkvice svetega Socerba je primerna za otroke stare od 4 do 5 let. Pri cerkvici so pod lipo klopi z mizo. Lahka, z rumenimi oznakami označena pot. Povratek je neoznačen, a je orientacija preprosta. Običajna pohodniška oprema.

 

Višina in čas

Izhodišče: 165 m

Višina: 555 m

Časi: Podraga - Sveti Socerb: 1 ura 15 minut. Krožen povratek Sveti Socerb – Podraga: 45 minut.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po hitri cesti skozi Vipavsko dolino. Zapustimo jo na izvozu za Vipavo, Štanjel in Manče. Z vožnjo nadaljujemo proti Podnanosu, a le do razcepa za Podrago. Tu zavijemo desno in se zapeljemo do vasi. Parkiramo na ustreznem mestu ob cesti pred prvimi hišami vasi.

 

Časi: Podraga - Sveti Socerb: 1 ura 15 minut. Krožen povratek Sveti Socerb – Podraga: 45 minut.

 

Vzpon

S hojo pričnemo po cesti, ob kateri smo parkirali. Gremo skozi vas in se držimo naravnost, dokler ne pridemo do podobe svetega Jakoba na zidu ob cesti. Tu nadaljujemo desno do električnega droga, na katerem z rumeno piše Socerb. Tu zavijemo levo na asfaltirano cesto, ki hitro preide v ozek kolovoz. Sledimo naši poti in rumenim oznakam, ki pa so že precej obledele.

 

 

V nadaljevanju se kolovoz zoža v pešpot, ki nas pripelje na gozdno cesto, po kateri nadaljujemo z vzponom. Držimo se je vse do večjega razpotja, kjer nadaljujemo desno. V nekaj minutah pridemo na cilj.

 

Sestop

Vračamo se po gozdni cesti, po kateri smo prišli do cerkvice. Držimo se je vse do vasi Podraga. Ko že v vasi pridemo do asfaltirane ceste, zavijemo desno in se skozi vas sprehodimo do izhodišča.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Primorska