Bele stene iz Juršč

Obiščite naravno domovanje kraškega ovčarja.

Razgledna točka Bele stene se nahajajo nad vasjo Juršče. Pot na vrh je lahka, večinoma se držimo gozdnih kolovozov, zadnjih nekaj minut hoje pa si utiramo pot skozi precej gosto podrastje. Na Belih stenah se pod nami odpre razgled na svojstveno notranjsko pokrajino. Obsežni pašniki posuti s posamičnim grmičevjem se počasi zaraščajo, marsikje pa so se že povsem umaknili gozdu.

Zgodovina in zanimivosti

Med krožnim povratkom z razgledne točke Bele stene hodimo mimo številnih ograd, znotraj katerih se pase drobnica in govedo. Čreda konj, ki poleg velike kadi radovedno pogleduje proti nam, daje vtis, da gre za divje živali, a nas električni pastir opominja, da ni tako. Nahajamo se na robu velike divjine, obsežnih gozdov Javornikov in Snežnika, kjer je zaščita domačih živali pred medvedom in volkovi nujna. To je naravno okolje kraškega ovčarja, starodavno slovensko pastirsko pasmo psa. Nanj nas opozarjajo posamezni napisi, da se v čredi nahaja pes. Srečanje z njim znotraj ograde utegne biti precej neprijetno.

 

Od vrhov se z Belih sten odpre razgled predvsem na Kršičevec, v ozadju pa preko gozdnatih vrhov kuka Snežnik. Krožna pot na izhodišče nas vodi mimo jame in spodmola. Nahajata se drug poleg drugega nedaleč stran od vrha razglednih Belih sten in skupaj tvorita zanimivo igro narave, ki je že sama po sebi vredna obiska.

 

Zahtevnost in oprema

Izlet je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta. Velik del vzpona na Bele stene bodo zmogli prehoditi tudi mlajši otroci. Del poti je dokaj zaraščen, zato otrokom po potrebi utiramo pot skozi podrast. Na Belih stenah zaradi visokega, a razglednega roba pazimo na varnost otrok. Gre za lahko označeno pot. Dovolj bo običajna pohodna oprema.     

 

Višina in čas

Izhodišče:  704 m

Višina: 863 m 

Časi: Juršče - Bele stene 45 minut. Krožen povratek: 1 ura 15 minut.    

 

Kako do izhodišča? 

Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Postojno in Ilirsko Bistrico. Zapeljemo se do Pivke, kjer nadaljujemo proti Knežaku do vasi Parje. Tu zavijemo levo za Juršče (tudi Jurišče) in Palčje. V Palčju pri cerkvi v središču naselja zavijemo levo za Juršče. Tik pred vasjo se na desni strani ceste nahaja pokopališče, do katerega vodi drevored. Pred njim se nahaja parkirišče, kjer parkiramo.

 

Vzpon

Od izhodišča gremo do začetka Juršč. Nadaljujemo proti središču vasi in smo pozorni na križ ob ožji cesti, ki se od glavne odcepi levo naprej. Čez slabih 20 metrov pridemo do lesenega smerokaza, ki nas usmeri levo na kolovoz. Ta nas hitro pripelje do roba borovega gozdička, kjer se na razpotju držimo naravnost.

 

 

 

Sledimo markacijam, ki nas po kolovozu vodijo skozi gozd. Gosto podrastje na posameznih mestih sili na našo pot. Višje pridemo do večjega in dobro zvoženega kolovoza, kjer zavijemo desno. Zložno se vzpenjamo, pozorni pa smo na manjšo jaso na desni strani poti, kjer bomo na smreki opazili markacijo. Prečkamo jaso in sledimo markacijam v gozd. Pešpot je na posameznih mestih slabo vidna in podrast sprva precej gosta, zato se moramo zanašati predvsem na markacije, ki nas zanesljivo pripeljejo do razglednih Belih sten. Oddaljene so le še nekaj minut hoje.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Notranjska