Kovk s Cola

Po lepe razglede po Vipavski dolini in Krasu.

Kovk se nahaja visoko nad Vipavsko dolino. Ob lepem vremenu z njega zlahka vidimo vse do Tržaškega zaliva, Vipavska dolina in Kras sta kot na dlani, med hojo pa največ naše pozornosti pritegnejo zahodna pobočja Nanoške planote. Do vrha nas vodi Pot po robu, pešpot, ki je speljana od Predmeje do Cola. Največja naravna znamenitost na poti je zagotovo Otliško okno, medtem ko je najvišji vrh te razgibane in razgledne poti, ki nas vodi po robu Trnovske planote, Kovk.

Zgodovina in zanimivosti: 

Naš del poti je označen tudi z markacijami Poti kurirjev in vezistov, medtem ko se krožno vračamo po Slovenski planinski poti. Pod vrhom se nahajajo obrambni jarki, ki so jih med 1. svetovno vojno izkopali avstro-ogrski vojaki za tretjo varovalno linijo Soške fronte. Njegova vznožja so tudi priljubljeno vzletišče jadralnih padalcev.

 

Na vrhu so kovinski križ, vpisna skrinjica in klop. Na razglednem in travnatem vrhu bomo ob sončnih poletnih dnevih naleteli na veliko število različnih metuljev, od katerih nam v oči najprej padejo žvepleno rumeni lastovičarji medtem, ko se najlažje približamo črtastim medvedkom.

 

Zahtevnost in oprema

Izlet na Kovk nad Colom je primeren za otroke stare od 2 do 3 leta. Vrh je prostran in razgleden. Pot je lahka in označena pot. Na ključnem razpotju je Pot po robu označena z lesenim smerokazom. Običajna pohodniška oprema.

 

Višina in čas

Izhodišče:  627 m

Višina: 961 m

Časi: Izhodišče - Kovk po Poti po robu: 1 ura.

 

Kako do izhodišča? 

Vipavsko hitro cesto zapustimo na izvozu za Ajdovščino, kjer se držimo naravnost za Vipavo, Idrijo in Col. Zapeljemo se naravnost do krožnega križišča v središču Ajdovščine, kjer zavijemo desno. Vozimo se do križišča za Idrijo in Godovič, kjer zavijemo levo. Po tej cesti se, po daljši vzpenjajoči vožnji, pripeljemo v Col, kjer parkiramo na velikem parkirišču nasproti cerkve.

 

Foto: Miro Kregar

 

 

Vzpon

Stopimo na cesto, ki vodi proti Predmeji. Po približno desetih minutah hoje pridemo do razcepa za vas Žagolič, kjer na levi strani ceste opazimo planinski smerokaz za Pot po robu. Usmeri nas na kolovoz. Po njemu se večinoma zložno vzpenjamo. Hodimo pretežno skozi gozd, ko pa pridemo do večjih pašnikov na neizrazitem sedlu, se prične sedaj nekoliko slabše vzdrževan kolovoz vzpenjati hitreje.

 

Že po slabi minuti nas markacije usmerijo levo v breg do nekaj metrov oddaljenega razpotja pešpoti. Planinske markacije vodijo desno, medtem ko mi sledimo smerokazu za Pot po robu levo. Sedaj ves čas sledimo le z redkimi modro-rumenim markacijam označeni poti. Ozke pešpoti, ki se večinoma vzpenja zmerno, se držimo vse do vrha. Pot je občasno razgledna, sicer pa večinoma hodimo skozi gozd. Slabo minuto pred ciljem stopimo na travnat greben. Po njem se sprehodimo do kovinskega križa in klopi na Kovku.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Primorska