Rodica

Magična meja 2000 metrov nadmorske višine Rodici uide za las.

Rodica je eden izmed bolj priljubljenih vrhov v Spodnjih Bohinjskih gorah. Njeni veliki priljubljenosti lahko pripišemo dejstvo, da je gora izreden in lahko dosegljiv razglednik, saj se z nje vidi velik del Julijskih Alp. Proti vzhodu bomo opazili Karavanke in zahodne vrhove Kamniških Alp, proti jugu pa se pod nami širijo Škofjeloško, Polhograjsko in Cerkljansko hribovje, kjer še posebej izstopata Porezen in vzhodno od njega Blegoš.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Pozimi priporočamo uporabo derez. Številni planinci se na Rodico odpravijo po razgledni in zelo slikoviti poti iz Črne prsti. Poleg izjemne ture po dolgi Košuti je to zagotovo ena izmed naših najlepših grebenskih poti. Pot je primerna za otroke stare 5 let ali več. Zmogel jo bo tudi marsikateri štiriletnik ali celo triletnik, velik del poti pa zagotovo tudi mlajši, ki jim po potrebi pomagamo z nošenjem.


Če najmlajšim na poti na Rodico zmanjka volje ali moči, lahko zavijemo na proti jugu razgleden Jehlc. Vrh mimo katerega nas vodi pot na Rodico je manjši stranski greben Spodnjih Bohinjskih gora.

 

Višina in čas

Višina: 1966 m
Višina izhodišča: 1183 m
Višinska razlika: 783 m
Časi: Parkirišče Gantarski gozd - Rodica 2 ure 25 minut.

 

Kako do izhodišča? 

Vozimo se po cesti Podbrdo - Most na Soči. Ko pridemo v vas Koritnico zavijemo iz glavne ceste proti vasi Rut. Tu pridemo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta gre levo proti vasi Grant. Kmalu pridemo na makadamsko cesto, ki se začne vzpenjati skozi gozd. Smer, ki vodi na Rodico je dobro označena. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti. 

 

 

 

Vzpon: 

S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Kmalu nas vodi mimo zapornice za katero se počasi prelevi v kolovoz. Za lovsko opazovalnico pridemo do razpotja, kjer se držimo smeri za Rodico. Sprva hodimo skozi gozd, nato pa mimo ruševja. Pod vrhom Jehlc se naša pešpot obrne desno in prične v dolgih okljukih  vzpenjati v njegova pobočja. 


Tik preden se povzpnemo nad omenjeni vrh pot zavije proti južnim pobočjem Rodice. Še naprej se držimo naše poti, ki nas pripelje do razpotja, kjer nas planinski smerokazi usmerjajo levo na Šijo, zavijemo pa desno proti Črni prsti in Rodici katere vrh dosežemo približno v 15 minutah nadaljnje hoje.


Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Gorenjska