Stolpnik iz Slovenskih Konjic

Po razgled na Slovenske Klonjice in Konjiški grad.

Pot na Stolpnik je primerna tudi za vroče poletne dni, saj velik del poti hodimo skozi gozd. Vmes se odpre razgled na še vedno mogočne in deloma obnovljene razvaline Konjiškega gradu, mimo katerega gremo. Z enim pogledom zajamemo tako grajski grič in mogočne grajske razvaline na njem, kot staro mestno jedro Slovenskih Konjic, ki so jim z gradu nekoč gospodovali. Le redkokje pri nas, če sploh kje, se odpre tako izvrsten zgodovinski razgled na grad in mesto pod njem.

Zanimivosti

Nič manj nas ne osupne razgled s 25 metrov visokega stolpa na Stolpniku. Pohorje, katerega južna pobočja so kot na dlani, se od tu zdi nižje, kot je v resnici. Tiste, ki pridejo prvič na Stolpnik, proti zahodu preseneti majhna planota oziroma dolina, stisnjena visoko med Stenico in Špičastim vrhom. Le tretji vzhodni nekoliko nižji vrh je bolj zaobljen in poseljen z nekaj odmaknjenimi gorskimi kmetijami. Če bomo dobro pogledali, bomo videli tam, kjer se zdi, da se dolina odpira proti jugo-vzhodu, mogočne razvaline gradu Lindek. Za Stenico so Vitanje in med njo in Paškim Kozjakom tesna soteska reke Hudinje. Odmaknjena pokrajina z izvrstnimi vrhovi, ki jih obiščejo le domačini. Lepo se vidi tudi Savinjsko ravan in posavske tisočake. Proti vzhodu bomo opazili Boč in Donačko goro.

 

Zahtevnost in oprema

Lahka označena pot. Med vzponom je del poti do grajskega griča nemarkiran. Izlet na Stolpnik je primeren za družinski izlet, a ga zaradi dolžine in višinske razlike spodaj opisane poti priporočamo za otroke starejše od 5 let. Če so otroci mlajši ali manj vztrajni, se lahko del poti zapeljemo z avtomobilom. Najvišje lahko pridemo do prevala in razpotja Grofov štant, ki se nahaja na 802 metrih nadmorske višine. Od tu imamo do Stolpnika le še približno 30 minut hoje. Tako je izlet primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta. Dovolj bo običajna pohodniška oprema.


Višina in čas


Izhodišče: 333 m
Višina: 1012 m
Višinska razlika: 679 m
Čas: Izhodišče – Stolpnik: 2 ure 15 minut.


Kako do izhodišča?

Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Slovenske Konjice. Zapeljemo se v omenjeno mesto, kjer nas smerokaz usmeri levo proti staremu mestnemu jedru. Naravnost se vozimo vse do stare hiše ob cerkvi, kjer desno naprej opazimo oznako za parkirišče. Na tem parkirišču, ki se nahaja takoj za cerkvijo, parkiramo.

 

 

Vzpon

Gremo čez cerkveno dvorišče in desno naprej mimo dvorišča starega župnišča nad cerkvijo. S hojo nadaljujemo naprej ob potoku, ki teče skozi staro mestno jedro, vse do dvorca Trebnik. Obhodimo ga levo in se za njem vzpenjamo skozi velik mestni park. Na prvem razpotju zavijemo levo navzgor. Pot nas vodi nad dvorec, mestni park in mimo vodnega zbiralnika.


Višje pridemo v gozd in že po nekaj korakih zavijemo s široke pešpoti levo na stezo. Držimo se je ves čas, višje preide v ožjo neoznačeno pešpot. Vodi nas skozi gozd in nas preko strmega pobočja pripelje do makadamske ceste. Gremo naprej po cesti, ki gre mimo grajskega griča z razvalinami Konjiškega gradu. Makadamska cesta, ki se je držimo kar nekaj časa, se zložno spušča in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj minutah hoje nas planinski smerokaz usmeri na pešpot, ki vodi v gozd. Vzpon je sprva precej strm, a se pot kmalu položi.


Višje prečkamo makadamsko cesto in še naprej sledimo dobro markirani in nadelani pešpoti. Pot se občasno nekoliko položi, pa zopet vzpenja hitreje in ko se kratko spusti, pridemo hitro do naslednje ožje makadamske ceste. Z vzponom nadaljujemo po njej. Držimo se je kar nekaj časa, pripelje pa nas na preval imenovan Grofov štant. Desno opazimo več smerokazov, ki nas usmerjajo levo na pešpot proti Stolpniku, 30 minut. Pot se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se priključimo širši pešpoti, ki nas zadnjih deset minut hoje vodi skozi zaradi sečnje (avgust, 2018) razgleden bukov gozd. Poti, ki je še vedno dobro nadelana in označena, se držimo vse do vrha Stolpnika, kjer se nahajata dve brunarici, več klopi in 25 metrov visok razgleden stolp.


Spust

Na izhodišče se vrnemo po isti poti.


GPS sled
 


Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

 

razgledni stolp, grad, Štajerska in Prekmurje